Sålde allt! Timing the market

Jag började lägga om mitt sparande år 2016 till att följa ett sparande i aktier med utdelningsstrategi.

Tidigare hade jag sparat i mycket fonder samt även i svenska aktier.

År 2015 låg allt mitt sparande i en vanlig aktie- och fonddepå. Jag hade länge velat lägga om detta till ett sparande på ett ISK konto. Även barnspar till mina barn ville jag lägga om till ISK. Detta för att förenkla tillvaron och slippa deklarera reavinster etc.

Säsongsmönster och kinakris 

Jag hade även läst detta om säsongsmönster, att börsen har en tendens att vara svagare juni-oktober.
Under våren 2015 hade börsen gått upp kraftigt, men den stod som högst i slutet av april och började sedan backa nedåt. I början på juli så steg den igen lite, men jag tog då beslutet att SÄLJ ALLT! i mitten på juli 2015. En ren chansning egentligen, men avsikt var att köpa tillbaka i ISK men kanske stå utanför ett tag för att tajma säsongsmönstret. I

Vilket flyt! - Timing the market!

I början av augusti 2015 kom sedan siffror på att Kinas ekonomi utvecklades sämre än väntat och börserna började falla kraftigt. Jag spm stod 100% utanför aktiemarknaden var ju givetvis mycket nöjd. Nu var det bara att hitta ett läge att kliva in igen, men det är ju lättare sagt än gjort.

I början på oktober 2015 så började börsen vända upp igen och den fortsatte stiga hela oktober. Hur skulle jag nu agera, jag ville ju inte missa en uppgång. Teorin om säsongsmönster sa också att från november så är börsen historiskt starkare. Jag kände att jag snart var tvungen att kliva tillbaka igen
Runt den 1 november så beslutade jag att kliva tillbaka på börsen igen, men nu på ISK konto, men min timing var helt annan än rätt. Börsen vände ner igen och fortsatte att backa fram till februari 2016. Så mitt försök att tajma marknaden var inte helt lyckat. Det kunde säkert ha kunnat gå ännu värre. Jag är trots allt lite nöjd och lyckades gå bättre än index. Men lärdom är att aldrig igen försöka att tajma marknaden.

Det var även i början av 2016 som jag fick upp ögonen för utdelningsinvestering :)

Börsen sjunker nu igen hösten 2018

Det står nu mycket att läsa att vi aldrig har haft en så här lång kursuppgång förut, med så många år på rak som börsen gått upp. Men man verkar ha glömt hösten 2015!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Min portfölj April 2020 - 30 största innehav

Logistikcenter Upplands-Bro. Nu äger även ICA gigantisk fastighet där

Exit 2019 - Tjänstledighet beviljad!