Megatrend - Bolag inom digitalisering av bygg

Köp det du känner till!

En vanligt förekommande regel som många investerare följer är att köpa sådant som du känner till. Då jag själv arbetar inom byggbranschen och använder dagligen flera verktyg som levereras av bolag jag äger aktier i, så följer jag denna regel. 

Traditionell byggbransch i förändring

Byggbranschen är en branch som har legat efter andra branscher när det gäller digitalisering. Man har arbetat med processer och metoder som sett lika ut under mycket lång tid. Man bygger fortfarande mycket efter tvådimensionella pappersritningar och när bygget är klart så arkiveras dessa som förvaltningsunderlag för byggnaden/anläggningen. 

Nu pågår dock en snabb omställning av branschens metoder genom digitalisering. 
Nu finns förutsättningar med moderna molnbaserade plattformar. Hårdvara ex som VR/AR,  pekskärmar i olika format och man arbetar med 3D modeller och bygger en digital tvilling av aktuellt objekt. Denna digitala tvilling kan sedan användas i en byggnads/anläggnings olika skeden. 

Även generationsskifte där äldre ingenjörer vana vid att arbeta med 2D-ritningar pensioneras och ersätts med yngre ingenjörer uppvuxna med datorer och 3D-spel kommer nu ut från skolorna utbildade i moderna 3D verktyg och ej längre i 2D ritningsteknik. 

Bolag verksamma i megatrenden

I den övergripande megatrenden digitalisering ligger självklart molnplattdormar såsom Microsoft Azure och Amazon med, och kommer byggbranchen tillgodo. 

I molnplattdormar som dessa kan sedan de byggspecifika plattformarna härbärgeras. 
Följande bolag är verksamma inom området digitalisering av byggbranschen. 

Autodesk - Amerikanskt företag kända bl.a. för sina verktyg AutoCAD och Revit men nu även för sin molnplattform BIM 360

Addnode - Svenskt företag som levererar både produkter och tjänster via sin grupp av ägda dotterföretag. Dom har växt och gjort många förvärv de senaste åren. Förvårvade senast ett CAD-support företag i Storbrittanien. Så tillväxten har varit god samt de levererar vinst och direktavkastning

BIM Object - Svenskt företag verksamt inom digitala 3D objekt. Förhoppningsbolag som ej levererat någon vinst ännu. Stigit kraftigt i år.

Nemetchek - Tyskt företag som står bakom verktyg så som ArchiCAD, Solibri, Bluebeam och deRofus

Trimble - Amerikanskt företag med ursprung inom mätteknik, men som breddade sig genom starka förvärv och är nu en spännande utmanare inom bygg digitalisering. De har bl.a. förvärvat sketchup från Google samt det finska vergtyget Tekla för 3D konstruktion samt det norska Novapoint för anläggningsprojektering inom väg/järnväg

Bra värdeutveckling 2018 - Begränsad utdelning

Detta är inga aktier för renodlade utdelningsjägare. Addnode är mitt största innehav har trots allt en direktavkastning på 2%


Låg direktavkastning

FöretagP/Eutdelning
Autodesk0-
Trimble46-
Nemetchek610.75%
Addnode312.03%
BiMobject-56-

Jag äger Addnode, BIMobject samt Autodesk


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Min portfölj April 2020 - 30 största innehav

Logistikcenter Upplands-Bro. Nu äger även ICA gigantisk fastighet där

Exit 2019 - Tjänstledighet beviljad!